Антична Бонония е обявена за едно от „Чудесата на 2022 година“

Антична Бонония бе обявена за едно от „Чудесата на 2022 година“ за постигнатите значими резултати от проучването й, които съчетават важната си научна стойност с възможността град Видин скоро да има напълно проучен и експониран археологически обект.
Грамотата бе връчена на директора на РИМ – Видин, г-жа Христина Кирилова на официална церемония в София по време на Втория международен форум от поредицата: „Култура и бизнес заедно в дигиталния свят. Дигитализация и еко среда“, организиран от националната кампания на медията „Стандарт“ „Чудесата на България“.
Г-жа Кирилова благодари на археологическия екип от РИМ – Видин, който от 2018 г. ежегодно извършва проучването на Антична Бонония под научното ръководство на доц. д-р Здравко Димитров: Ваня Ставрева и Илко Цветков (зам.-научни ръководители) и Никол Благоева (археолог).
Отличие получи и Община Видин.
Грамотите за Общината и РИМ – Видин бяха връчени на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и на директора на музея Христина Кирилова от проф. Христо Смоленов.
„Старопрестолен Видин, който се гордее със своята многопластова история, със забележителните си исторически и културни паметници заслужава блестящо бъдеще. Моите и на общинското ръководство усилия са той да влезе в защитените градове на ЮНЕСКО и вярвам, че това наистина ще се случи, особено след връчването на тази престижна награда“ – заяви д-р Цветан Ценков, след като прие приза.
С връчените награди за откритите разкопки на антична Бонония се цели да бъде фокусирано вниманието върху значимия археологически обект и той да бъде включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Годишните награди „Чудесата на България“ отличават най-добрите проекти за дигитализация, популяризиране, опазване, съхранение, развитие на културното наследство, най-значимите археологически открития, както и най-добрите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост.
Форумът „Бранд България“ се проведе със специалното участие на Илияна Йотова – вицепрезидент на България и патрон на кампанията „Чудесата на България“, Мария Габриел – еврокомисар, комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта и Пийт Яспърт, вицепрезидент на „Европа Ностра“, европейски партньор на кампанията „Чудесата на България“. На конференцията присъстваха председателят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на туризма и на културата проф. Мариела Модева и доц. Пламен Славов, представители на държавната и местната власт, на бизнеса, на неправителствени организации, учени и др.
Спасителни археологически разкопки на различни части от Бонония са извършвани спорадично преди това, но за пръв път от 2018 г. се провеждат редовни археологически проучвания. Благодарение на усилията на РИМ – Видин, те станаха ежегодни и през 2019, 2020 и 2021 г. бяха финансирани от Министерство на културата, а през 2022 г. са изцяло финансирани от Община Видин.