ВИДИН – ГРАДЪТ НА ТРИТЕ КРЕПОСТИ

„ВИДИН – ГРАДЪТ НА ТРИТЕ КРЕПОСТИ“
е мотото, с което Регионален исторически музей – Видин ще участва в Международното изложение „Кабиле 2022“ от 23 до 25 септември. Изложението е част от Международния панаир на туристическите забавления и анимации в грас Ямбол.
Директорът г-жа Христина Кирилова представи на пресконференция желанието на екипа на музея да популяризира Видин именно по този начин. „Баба Вида“ е най-известният ни обект, но искаме заслужено внимание да получат античната крепост Бонония и османската крепост „Калето“. „Градът ни има три крепости от три различни епохи – античност, средновековие, османски период – и това богатство трябва да се популяризира, за да привлечем различни групи туристи“, каза г-жа Кирилова.
За неизползвания потенциал на недвижимото културно-историческо наследство във Видин говори археологът Ваня Ставрева. Тя посочи, че той е непознат не само в страната, но и за мнозина видинчани, които ще си зададат въпроса кои са тези три крепости.
Редовните археологически разкопки в Бонония, които се провеждат за пета поредна година, разкриват върху голяма площ добре съхранени монументални останки от фортификационното съоръжение, което е най-мощното известно на българска територия. Обектът е в Индикативната листа за включване в Списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО.
Османската крепост „Калето“ с входните порти (капии), двойната крепостна стена към река Дунав и частично запазената стена и ров откъм сушата („шарампоя“) е другият обект, който незаслужено е бил подценявам.
Музеят вече подготвя събития, които ще се провеждат под мотото „Видин – градът на трите крепости“ , каза г-жа Кирилова.
Отварянето към публиката и изпълването на музейните обекти с нови дейности, приоритетно насочени към младите и активните, е приоритет, редом със засилването на научната работа, каза нумизматът Светослава Петрова.
Снимки: РИМ – Видин и Ваня Ставрева