СРЕДНОВЕКОВЕН ЗАМЪК “БАБА ВИДА”

Замъкът е разположен в северната част на гр. Видин, на брега на река Дунав, и е известен с името “Бабини Видини кули” или “Баба Вида”. Според легендата Вида била най-голямата дъщеря на български болярин с обширни владения. Поучена от неуспешните бракове на сестрите си – Кула и Гъмза, тя отхвърлила всички предложения за женитба, изградила непристъпен замък и прекарала в него целия си живот. В действителност легендата за миналото на замъка е тясно свързана с неспокойните векове на феодална България. Това е едно от най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България, изградено върху останки от крепостни стени на античната Бонония. Българското строителство на замъка започва през втората половина на X век, а основният му градеж се отнася към епохата на Второто българско царство (края на XII-XIV в.).

Крепостта заема площ 9.5 дка заедно със заобикалящия я ров, който в миналото се пълнел с вода от река Дунав, а мостът бил подвижен. Състои се от вътрешен крепостен пояс във формата на неправилен четириъгълник с девет ъглови и междинни кули. Стените и кулите завършвали с бойници. По-късно е изграден външният крепостен пояс с входната кула.

Жилищната част на замъка заемала вътрешния пояс с изглед към централния двор. Разкрити са основи на църква тип параклис от XIII-XIV век. В крепостта е живял и последният български средновековен цар Иван Срацимир.

От края на XVII до началото на XIX в. тя е приспособена за огнестрелно оръжие. За нуждите на турската войска на мястото на разрушената жилищно-стопанска част са построени засводени каменни помещения, използвани като складове за боеприпаси и храни, караулни помещения и затвор.

В периода след Освобождението замъкът е предоставен на военните власти и достъпът до него е ограничен.
От 1956 до 1962 г. се провеждат първите археологически проучвания, при които се установяват културни пластове от римската, византийската, раннобългарската, къснобългарската и османската епоха. От 1958 г. замъкът е отворен за посещения, като в него е устроен и музей, а през 1964 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.
В “Баба Вида” се намира летният театър на Видин (350 места), в който се провеждат традиционните Видински театрални дни.

Съхраненият през вековете замък предоставя чудесни възможности за културна дейност – заснемане на филми, представяне на театрални постановки, художествени изложби, концерти, рецитали и др.
Посещението на замъка е незабравимо преживяване за всеки български и чуждестранен гост на старопрестолния град Видин.

Работно време за посетители:

Понеделник-петък – 9,00-18,00 ч. – лятно

Продажба на билети до 17.30 ч.

Понеделник-петък – 9,00-17,00 ч. – зимно

Продажба на билети до 16.30 ч.

Събота и неделя – 9,00-18,00 ч.  – лятно

Събота и неделя – 10,00-17,00 ч.  – зимно

Крепостта се заключва в 17,00 ч. при зимно работно време и в 18.00 ч. при лятно работно време.
На тел. 094/601 707 и 094/601 705 можете да получите информация за всички музейни обекти