Художествена галерия „Никола Петров“

Видинската художествена галерия, чиито патрон е родения в град Видин художник Никола Петров е създадена през 1961 г. Музеят се помещава в представителна сграда в центъра на града, проектирана и построена върху бастион от крепостната система през 1892 г. от архитект Върхота за Военен клуб. Във трите фонда на галерията (живопис, графика и скулптура) се съхраняват над 1500 художествени произведения на български и чуждестранни художници. Първите произведения (движими  паметници на културата) в нейния фонд са придобити от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов. Към тях се добавят и създадените през 1962 г. картини на организиран пленер, в който участват утвърдени по това време художници от цялата страна. Сред участниците се открояват имената на Стоян Венев, Панайот Панайотов, Иван Христов, Илия Петров и Александър Поплилов.

В графичния отдел на художествената галерия във Видин се съдържат 45 оригинални графични листа от световноизвестни майстори: Рембранд, Албрeхт Дюрер, Густав Доре, Франциско Гоя, Франсоа Миле, Дьолакроа, Теодор Русо. Галерията притежава и оригинална творба на роденият във Видин световноизвестен художник Жул Паскин, както и ценно дарение от произведения и вещи на патрона на галерията дарени от неговите наследници.

Живописната колекция впечатлява с картини на Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров – Майстора, Златьо Бояджиев, Дечко Узунов, Борис Ненов, Сирак Скитник, Ненко Балкански, Васил Стоилов, Борис Митов, Александър Петров. В последствие много от пейзажите от няколкото организрани издания на Националните изложби, посветени на този жанр постъпват във фонда на галерията. Сред тях са отличените творби на Найден Петков и Иван Вукадинов, както и личното дарение на проф. Николай Русчуклиев, житейски свързан с град Видин.

В колекцията на скулптурния отдел се открояват имената на Любомир Далчев, Иван Фунев, Панайот Панайотов, както и работилите във Видин Александър Апостолов, Анастасия Гюкова и Продан Проданов.

РАБОТНО ВРЕМЕ
ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК
9.00 – 17.00 часа
СЪБОТА
10.00 – 17.00 часа
Почивен ден – неделя
ВХОД СВОБОДЕН
На тел. 094/601 707 и 094/601 705 можете да получите информация за всички музейни обекти