Резултатите от проучването на Антична Бонония бяха представени днес

Резултатите от археологическото проучване на Антична Бонония през 2022 г. бяха представени пред кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, зам.-кмета г-жа Борислава Борисова, директора на Регионалния исторически музей г-жа Христина Кирилова и пред медиите днес.
Разкопките през този сезон се осъществиха с целево финансиране в размер на 50 000 лв., което Община Видин предостави на Регионалния исторически музей.
Д-р Ценков пое ангажимент, че подкрепата ще продължи и занапред. „Ще се погрижим да съхраним тази даденост, която е разкрита и съвместно с Регионалния исторически музей да направим така, че когато един турист идва във Видин, да разгледа и този обект“, каза той.
„Община Видин работи по създаването на единен туристически продукт. Целта е да покажем на България и на Европа, че Видин, със своята многопластова история, е един от значимите градове“, заяви д-р Ценков, като допълни, че Общината е предприела стъпки за презентиране на културно-историческите и природните богатства на Видин и региона директно пред туроператори в Германия.
Проучването на Антична Бонония се осъществява от Регионален исторически музей – Видин. Научен ръководител е доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ-БАН, а в екипа работят археолозите от музея Илко Цветков, Ваня Ставрева и Никол Благоева.
Доц. Здравко Димитров отчете, че резултатите от тазгодишното проучване на Бонония са много добри. Намерени са множество находки от различни периоди – римската епоха, Късната античност, Средновековието, Видинското царство и османския период. Разработена е дългосрочна програма, която предвижда до две-три години да бъде завършено цялостното археологическо проучване на обекта, след което да се премине към неговата консервация, реставрация и социализация, отбеляза доц. Димитров.
Археологът Ваня Ставрев припомни, че кандидатурата на Бонония за включване в списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО е факт от 2020 година и всичко, което се случва на обекта ще подкрепи реализирането на тези намерения.  Предстои до края на годината антична Бонония да бъде включена в европейско мобилно приложение, което е още един начин да се привлече вниманието на туристите към Видин. Това ще стане в рамките на международен проект, по който Регионален исторически музей – Видин е асоцииран партньор.
Снимки: Община Видин и Медиа Северозапад